#

Központi telephelyünk: 1089 Budapest, Kőris u. 27. fsz. 1.
Telefon: 06-1-786-7632
06-1-786-3125
E-mail cím: ugyfelszolgalat@lapenztargep.hu

1870

Születése a hagyomány szerint a véletlennek köszönhető. Az 1870-es években egy kereskedősegéd rekedtre kiabálta magát, mialatt nagyothalló főnökének bediktálta a fizetendő összegeket. Hogy segítsen magán, 0-tól 9-ig sorszámozott léceket mutatott fel. Egy mérnök-vásárló észrevette ezt, és szerkesztett egy olyan összegfelmutatót, amely egy helyen rögzített lécekből állt, és a fizetendő összeg gombnyomásra felugrott. Más történet szerint, inkább az alkalmazotti lopások miatt hozták létre az első szerkezeteket, melyeknek a lényege az volt, hogy minden fizetéskor amikor a kassza kinyílt jellegzetes csengő hangot adott, ezzel figyelmeztette a tulajdonost, hogy a pénztáros kinyitja a pénztárfiókot.


#

1879

Az első pénztárgép szabadalmat 1879 március 26-án adta be James Jacob Ritty és fivére John. Ez még egy kezdetleges szekzet volt de jelentőségét azonna felismerte a Nemzeti Ellenőrző Pénztár R.T. (The National Cash Register Co.) aki később tökéletesítette és elterjesztette az egész világon. NCR márkanévvel ellátott pénztárgépeket napjainkban is nagyon sok helyen láthatunk. Már az első mechanikus pénztárgépeket is ellátták mindazokkal a funkciókkal, melyet a maiaknak is tudni kell. A fizetendő összeget a vevőnek is látniuk kellett, valamint a pénzt egy jól zárható biztonságos fiókban kellett tárolni. 


#

1884

A pénztárgépek óriási számukat a John H. Patterson (1844-1942) által alapított National Cash Register nevű cégnek köszönhetik. Patterson 1884-ben megvásárolja Ritty-ék szabadalmát. 6 hónap múlva már nyereséget könyvel el vállalkozása. A National Cash Regiszter (NCR) gyárépületeit 1888-ban Dayton-ban húzzák fel. A több száz dolgozót foglalkoztató gyár agresszív értékesítési politikájának köszönhetően nem csak az Egyesült Államokba, de egész Európába -köztük Magyarországra is- forgalmazott pénztárgépeket.


#

1949

A II. világháború után a szocialista táboron belül 1949-ben az NDK-ban kezdtek el először pénztárgépeket gyártani. Az első széria gyártását 01-es típusjelzéssel Secura védjegy alatt indították. (Secura latinul biztosat /itt. biztonságosat/ jelent.) A pénztárgépek fejlesztéséről is gondoskodtak: három-négy évenként egy-egy új típuscsalád jelentkezett a piacon. A korabeli leírások szerint igen megbízhatóan működtek. 1966-ban a Secura típuscsalád befejező tagjaként kifejlesztette a 20-as tételösszegzős pénztárgépet és megkezdte ennek gyártását is. 1949-1967-ig a Secura művek kb.: 140 000 db pénztárgépet gyártott, amelynek 80%-át exportálta. Ebből Magyarországra kb. 10 000 db gép került. 


#

1967

Az NDK irodagép iparága 1967-től átállt az ügyvitelgépesítési berendezések gyártására,így a pénztárgépek gyártását felajánlotta Magyarországnak. Az IGV gépei országszerte elterjedt pénztárgépek lettek. Az Irodagép és Finommechanikai Vállalat által gyártott egyenpénztárgépet”

a „Ratus 20”-at minden magyar Közért, Centrum, Skála, ÁFÉSZ, VasEdény Aranypók, stb. áruház pénztáraiban megtalálhattuk az 1990-es év végéig. Ebből fejlesztették ki a Ratus 30 rendszert, mely a pénztárgépbe vitt adatokat összegyűjtötte, majd lyukszalagra rögzítette.


#

1989

Az első adómemóriás pénztárgépek 1989-től kerültek bevezetésre. Itt már előírták a kereskedőknek kötelező jelleggel a pénztárgépek megvásárlását. Ezek a készülékek már teljesen elektoronikus módon üzemeltek és úgynevezett adóügyi memória tárolta a forgalomra vonatkozó adatokat. Ez a megoldás egészen 2013-ig működött és 200.000 vállalkozás használta, a nyugtaadás lebonyolítására


#

2013

2013-tól viszonylag nagy tempóban a világon elsőként kifejlesztésre és beveztetésre került az Adóhatósággal mobil internet alapon kommunikáló online pénztárgép. Ez a technika jóval bonyolultabb megoldást ad az adózók bevételeinek állandó és folyamatos figyelésére. Mint technika ugyan sokkal fejlettebb mint az elődei, de a fejlesztéseknél sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek az adóügyi mérőeszköz mivoltára mint arra, hogy valójában ez egy munkaeszköz. Szerencsére a technikai kialakítása lehetővé teszi, hogy a szoftvereiket központilag egyszerre tudják frissíteni, így hamarosan a munkaeszköz milolta is felzárkózik a mérőeszköz technikai tulajdonságaihoz


#

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok